Според картофопроизводителите причината за по-слабата реколта е, че много от местните хора са започнали да отглеждат етерично маслената култура - маслодайна роза. Липсата на дъждове също е довело до по-ниските добиви.
Отглеждането на картоф е основен поминък за местните хора от десетилетия, тъй като в района на Клисура е подходящ климатът и почвата е благоприятна. Хората, които отглеждат картофи отчитат спад с около 200-300 кг на декар:
Кръстьо Чуков - производител на картофи: "Тази година не съм доволен, защото имах начин да се полива, ама не можах, иначе друга година като го поливаш много повече излиза. От този от половин декар примерно изкарахме някъде към 500-600 кг."
Въпреки, че вече има много земеделски производители в града, които са започнали да отглеждат рози, картофопроизводителите вярват, че техният дългогодишен поминък няма да изчезне и ще продължи да бъде тяхното препитание:
Тошка Атанасова: "Розите са временно два месеца, три да речем, а картофа цяла зима какво ще се яде..."
Лалка Петкова: "Това е храна която, без хляб и без каротф....с един картоф можеш да се наядеш".
Пазарът на картофи в Клисура бе открит по време на традиционния празник, който се чества всяка година. Производителите на най-дребната земеделска култура у нас предложиха различни сортове. Цените варираха от 0.50 до 0.70 лв за кг:
Пламен Копчев: "Това е най-вкусният картоф и винаги тука е традиция да се купят картофи.Какъв е вкусът на картофа?Защо ви харесва точно този сорт? - точно планински, точно клисурски..."
Беше представена кулинарна изложба с интересни изделия и ястия изработени от високоуважаваната култура. Кметът на града Генка Тодорова връчи символични сувенири на жените, които преди много години са се занимавали с килимарство в Клисура.