Днес се навършват 17 години от нападението над българска база "Индия" в Кербала, Ирак, при което загинаха петима български военнослужещи. В Карлово бе почетена паметта им.

Пред паметника на българските воини, паднали в борбата срещу световния тероризъм, в алеята на войнската слава, бе отслужена панихида и бе изпълнен възпоменателен военен ритуал в памет на петимата български военнослужещи, загинали на тази дата при нападението над българската военна база в Ирак, през 2003-та година.

При атаката на 27 декември в Кербала, България се раздели с майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров.

Този ден е обявен и за Ден за падналите в борбата срещу световния тероризъм. След атентата в Кербала още осем български бойци загинаха в Ирак. Това са офицерските кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев. Нашата страна участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 22 август 2003 година до 20 декември 2008 година.

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков посочи, че трябва да помним делото и саможертвата на загиналите военнослужещи.

"Паднаха 13, за да спасят живота на своите другари. Нищо не може да запълни липсата им както за техните близки, така и за колегите им. Не трябва да изолираме душите си, а да помним делото и саможертвата на нашите другари. Поклон!, каза командирът на карловската бригада в своето слово.

За да сведат глава пред подвига на загиналите военнослужещи в борбата срещу световния тероризъм дойдоха близки, колеги на загиналите военнослужещи и представители на местната власт в Карлово и Сопот.