Изявите посветени на 174-та годишнина от рождението на поета и революционер Христо Ботев в родния му град започнаха с полагане на цветя пред паметника на неговата майка Иванка Ботева. В двора на НМ "Христо Ботев" и тази година прозвуча първото публикувано стихотворение на големия поет "Майце си".

По време на митинг- поклонението вицепрезидентът Илияна Йотова произнесе слово за Ботев. Тя отбеляза, че 174 години след рождението се опитваме да се докоснем до неговите завети.

"По дълга вече традиция днес отново сме в една от люлките на българското Възраждане - в китния Калофер. В градчето, което роди една от най-величавите фигури на българската история - Христо Ботев, един от най-преданите синове на родината ни", отбеляза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й, и днес сме пред величавия му ръст, и 174 години след рождението му се опитваме да се докоснем до вечните му завети, да се докоснем до вечните му стремления. Стремления, в които нямаше "полу-" - нямаше полугерой, нямаше полуистина, нямаше полуосвобождение, нямаше полувяра, получовешки отношения, каза още вицепрезидентът и добави - за една чиста и свята Република.

Тя посочи, че днес отново трябва да препрочетем страниците, които ни е завещал. На днешния ден, Богоявление, - един от най-големите християнски празници, според Йотова, в едно се вплитат кръщенето във вярата и рождението на този величав герой.

"Всеки народ има своите герои. Днес България отбелязва 174-та година от рождението на своя най-голям син - Христо Ботев. За него Захарий Стоянов пише: Ако Христо Ботйов не се беше родил, раснал и пораснал в живописния Калофер, може би щеше да излезе човек от съвсем друг калъп. И наистина този Алтън Калофер, събрал в себе си величието на планината, аромата на розата и устрема на реките и потоците, пробужда в подрастващия юноша чувство за силна обич и привързаност към родината, желание да я види свободна". Това каза в приветствието си кметът на Калофер Румен Стоянов.

Честването завърши с поднасяне на гирлянд на славата пред паметника на Ботев.