Рекорден брой туристи посетиха празника на розата, за да се порадват на божествената красота и аромата на маслодайна роза. Честванията започнаха с древния ритуал Розобер в розовите градини край града и продължиха с шествие по централните улици на новоизбраната царица на розата. Тази година празника на розата се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов.
Самодейни състави от района облечени в автентични носии и изпълнявайки характерни песни за розобер и плодородие приветстваха от рано сутринта в масивите край Карлово хиляди гости и туристи:
Цонка Дамянова - секретар на НЧ "Васил Левсски 1900" Войнягово: "Първата българска роза е посадена в землището на Войнягово в 1712-та година, вълнуваме се и с удоволствие представяме това, което знаем и пеем...."
По традиция кметът на Карлово връчи на Царицата на розата символа на празника - златна роза изработена през 1985-та година по повод посещението на тогавашния ръководител на България:
Яна Цветкова - Царица на розата 2019: "Днес почитаме хората, които с труда си дават живот на моите градини и съхраняват стародавна традиция. Вдишайте от аромата на омайните цветове и се отдайте на магията от музика и багри."
Министърът на културата посочи, че смисъла на празника е да се съхранят традициите, но като символ на България маслодайната роза има ключово икономическо значение за страната ни:
Боил Банов - министър на културата: "Убеден съм, че законът на второ четене ще излезе във вид, в който наистина да подкрепи българската роза, да подкрепи всички вас".
На празника присъстваха стотици туристи от 15 държави. В една от емблематичните къщи на комплекса Старинно Карлово, те дегустираха гюлова ракия, сладко от рози и наблюдаваха демонстрация на розоварене в 150 годишни бакърени казани.