В момента килограм розов цвят се изкупува за 3 лева, а миналата година е надхвърлял 5 лева. Според розопроизводителите това е критично
ниска цена, която едва стига, за да покрие само разходите. Розопроизводиелите от Подбалкана са готови да протестират, ако изкупната
цена остане ниска и продължи да пада. Потърсихме за становище Министерството на земеделието и храните, но оттам така и не заеха конкретна позиция.
Розопроизводителите казаха, че вече търпят загуби, защото са инвестирали в
обработката на розовите масиви и плащат висока цена на розоберачите:
Иван Иванов, розопроизводител в Каравелово: " Берачите искат 2 лева, не
искат да берат, а на нас какво да остане като днеска казват, че ще бъде три лева..."
Павлина Балтова - розопроизводител:" Ние сме от февруари месец в тоя гюл, в най-гоелмия студ чистене, рязане подрязване, копане. Това е също много работа и пари и ние сме на загуба на пълна загуба сме, ако продължава така."
Розопроизводителите и изкупвачи твърдяг, че причината за срива на цената на розовия цвят се дължи на споразумение между най-големите преработватели в България.
Зара Клисурова- изкупвач и представител на клонов съюз на производителите
на етерично маслени култури в България: "Има събиране на розопреработвателите и те решиха тоя спад на цената, защо е така защото
розите имаха едноверемнно развитие на пъпките, разцъфнаха се, напълниха се
розоварните прости препълниха се с тонаж и сринаха цените".
От националния съюз на производителите на етерично маслени култури посочиха, че вече са обмисляли да поискат от държавата преференциални плащания под формата на субсидии в рамките на 100 лева на декар"
Зара Клисурова : " Тогава ще бъдем гъвакави и можем тези цени до работиме, иначе сме обречени на стотинки или в този момнет ситуацията е следната розоберача е в по-добра ситуация отклокото розопроизводителя".
Розопроизводителите заявиха, че започват протести, ако цената на розовия
цвят не се повиши поне до 4 лева за килограм.