Целият лекарски колектив в МБАЛ "Д-р Киро Попов" Карлово подаде оставки заради решението на медицинския щаб към Областния кризисен щаб да бъде разкрит приемен дежурен кабинет в здравното заведение. Кабинетът бе официално открит вчера и трябва да започне да функционира от понеделник.

Преди няколко дни лекарите в карловската болница са изпратили писмено уведомление до местната власт и областния кризисен щаб с мотивите защо не са съгласни да бъде разкрит спешен дежурен кабинет, но не получили отговор на поставените въпроси:

Д-р Дориана Маринова - Председател на Медицински съвет в МБАЛ "Д-р Киро Попов": "Как сме работили сега без този спешен кабинет, кой ще работи, какъв ще е екипа, каква ще е нашата роля, никой не може да на този етап, нямаме физическата възможност, това значи да оголим отделенитя и да оставим лежащо болните на произвола на съдбата".

В здравното заведение работят 23 -ма лекари. Те са поискали спешна среща с местната власт в понеделник:

д-р Мария Абрашева - завеждащ Вътрешно отделение: Управителят е управител и на него му се нарежда да се създаде този кабинет. Дефакто оставките ни бяха, затова че не искаха да ни чуят нас лекарите, които ще работим тук и работим тук."

От областния кризисен щаб заявиха, че съществуването на такъв кабинет е регламентирано със Закона за лечебните заведения и решението е било взето след множество сигнали и оплаквания от местните хора, че при спешна нужда от консултация се налага да търсят в отделенията лекари за преглед, а линейките от Спешна помощ се бавят и не знаят къде да предадат транспортирания болен.