Пожарът в местността Боров триъгълник над Карлово вече е овладян. Пълното потушаване на огъня ще продължи и в следващите няколко дни. Екипи на пожарната и на държавното горско стопанство ще останат на място, за да охраняват терена от възникването на тлеещи огнища. Освен огнеборци и лесничеи, по-рано днес в потушаването на огнената стихия се включиха и 44 военнослужещи от карловската бригада. Те имаха задача да действат в източната част на огнената стихия на фронт от 600 метра:
полк. Станимир Христов - зам.-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово: "Бяха ни поставили задача да направим просека, така че да не допуснем пожара да не отива надолу към града".
кап. Георги Перчемлиев - 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово "Теренът наистина е много труден, денивелацията е голяма и е абсолютно трудно изкачването включително носим с нас материални средства като кирки лопати, топалки, което още повече затруднява изкачването".
От южно централното управление на горите посочиха, че все още има опасност от възникването на нови огнища, тъй като в района духа силен вятър:
Ботьо Арабаджиев - директор на Южно централно държавно предприятие - Смолян: "Ще има ли дежурни горски служители, такива които ще дежурят тази нощ? - предвиждаме, да няколко двойки да дежурят и да обикалят".
В следобедните часове на деня жителите на града вече бяха по-спокойни, а от планината слизаха и туристи:
"Пожарът е от лявата страна на реката, а пътеките са от дясната....много дим на няколко места и огън се вижда, пламъци се виждат..."
Местната власт в Карлово предполага, че най-вероятно причина за възникването на пожара е човешка небрежност:
Антон Минев - зам.-кмет на Карлово: "И се наблюдава навсякъде в планинските райони такива млади хора, които буквално с едно одеяло отиват в планината. Предполагаме че и такива хора може да са, които не са подготвени, не са изгасили огъня който евентуално са запалили..."
В следващите дни обхванитият от огъня район, който е около 100 дка ще бъде наблюдаван.