Жители на Карлово и съседни общини излязоха на протест срещу закриването на Акушеро -гинекологичното отделение в карловската болница. Недоволството е провокирано от решението на пловдивската Здравна каса да спре финансирането по 12-те клиничните пътеки, по които работи АГ-отделението. В него се раждат около 500 бебета годишно. Лечебното заведение обслужва над 110 хиляди души от 7 общини. Най-близката болница е на 60 км:
Румяна Иванова: "Хора от Пирдоп до Казанлък раждат тук, такъв голям район да се остави без родилно отделение е просто престъпление. Детето ми преди три години е родено тук, с което също много се гордея и просто не мога да си представя как това отделение няма да съществува, а съм толкова доволна от грижите, които получих, от компетентността на лекарите..."
Бисера Иванова - ст.акушерка в АГ отделението: Ние работим с един голям процент жени, които са неосигурени,те ще раждат в линейките или в къщи. Жена, която ражда за 7-8 път вече крие опасности и за нейния живот, защото всичко може да се служи, там си има други усложнения".
Кметът на Карлово посочи, че заповедта на РЗОК в Пловдив е непровомерна, тъй като в АГ отделението работи 1 анестезиолг на щат и половина и още трима на половин щат, което покрива нормативната база. Според Кабаиванов отделението трябва да продължи да съществува и касата да превежда необходимите средства защото Пловдивския административен съд е спрял заповедта на касата:
Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: " Искам да поканя г-н Дечев, който е отскоро да дойде в Карлово, да отиде в Пловдив, да види как работи РЗОК в Пловдив и да си направи своите изводи така ли трябва да работят подразделенията на НЗОК".
Протестът подкрепиха над 200 души. Лекарите, местната власт и гражданите поискаха нова държавна политика в общинското здравеопазване и около 25 милиона, с които да се подпомогне дейността на общинските болници в страната, за да продължи тяхното съществуване. По време на протеста в АГ отделението на карловската болница се родиха три бебета.