Камерите на толсистемата вече следят за електронни винетки. Хиляди камери из страната проверяват в реално време леките и тежкотоварни автомобили. Нарушителите ще получават електронен фиш.

Две седмици преди толсистемата да влезе в сила и за тировете, вече всички 295 стационарни рамки и 105 толпатрула от днес следят и ни санкционират в реално време за електронна винетка.

До 17 ч. само за няколко часа са засечени 690 шофьори, които са се движили без електронна винетка. 95 от тях са решили да заплатят не електронен фиш, а компенсаторна такса.

Как става това? Чрез заснемане на регистрационния номер. Ако нямаме електронна винетка, номерът ни попада в базата данни и след това по метода "четири очи" двама различни служители в Националното толуправление проверяват имаме или не винетка.

Потвърди ли се, че нямаме, получаваме електронен фиш. Глобата за леките автомобили е 300 лв., а за тирове - 1800.

295 стационарни рамки и 105 толпатрула на АПИ следят в реално време имаме ли винетка чрез заснемане на регистрационния номер на автомобила.


За да избегнем глоба от 300 и 1800 лв. за леките и тежкотоварни автомобили, в 14-дневен срок от нарушението можем да платим компенсаторна такса.

Ако неизрядните шофьори бъдат спрени от толпатрулите, могат на място да платят компенсаторна такса: 70 лв. за леките автомобили, 125 лв. за тировете между 3,5 и 12 т и 175 - за тези над 12 т.

Проверка кога изтича винетката ни можем да направим през сайта bgtoll.bg.

Можем да обжалваме електронния фиш в 14-дневен срок.

10 800 км от пътищата у нас са обхванати от стационарни рамки с камери, които заснемат нарушенията в реално време.