В Карлово започват честванията по повод 183 години от рождението на Левски Кулминацията на честванията по повод 183 години от рождението на Васил Левски и празника на Карлово ще се състоят на 17-ти и 18-ти юли. На 17-ти юли от 20.30 часа е церемонията по връчване на Наградата на Карлово. Тази година тя ще се проведе в лятното кино и ще бъде предшествана от концерт на Военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада. След това ансамбъл „Българе“ ще изнесе спектакъл.

Сутринта на 18 юли в църквата „Свети Николай“ ще бъде отслужена тържествена света литургия, а в 10.00 часа кметът на Карлово, ръководството на общината, родственици на Васил Левски и граждани ще положат цветя на гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева.

След това на площад „Васил Левски“ се се състои ритуал по издигане на знамената на Република България и на Карлово и ще бъде отслужен молебен за благоденствието на жителите на Карлово и общината. За 26-та година ще бъдат посрещнати 130 участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Апостола“. И тази година те ще изминат маршрутите на Апостола в Стара планина.

П повод 183 години от рождението на Апостола в Национален музей „Васил Левски“ ще бъде представен сборник с есета, написан от студенти и млади университетски преподаватели на тема“ „Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето“.

Тържественият митинг -заря ще започне от 21.00 часа на площад "Васил Левски".