По стар български обичай гостите бяха посрещани с хляб и сол. След това под кукерски звън, гайдарски мелодии и традиционни жътварски песни, самодейци от Сушица, Горни Домлян и Каравелово изпълниха ритуала "Жънене на лавандула".


Феята на лавандулата Мария Чолакова пожела на всички да бъдат здрави и да живеят в хармония със себе си, а щастието и късметът да са техни неизменни спътници.

Празникът се пренесе в сърцето на Етнографски комплекс „Старинно Карлово“ – Бухаловия хан. Десетки български и чуждестранни туристи, приветствани от Царица на розата 2021 – Елена Данова и Феята на лавандулата Мария Чолакова, минаха под Еньовия венец за здраве през цялата година. Изпълненията на женските фолклорни групи от Карлово, Баня и Сушица предизвикаха голямо възхищение, а магическият танц на самодивите плени десетките, дошли на събитието.


Имаше демонстрация на лавандуловарене и дегустирация на продукти от билката на късмета, успеха и щастието.

Демонстрация на лавандуловарене и действаща гайтанджийска работилница бяха организирани и в Историческия музей в града.


Денят на лавандулата продължи с шествие до площад „Васил Левски”, на който танцови състави от населените места от Общината завихриха фолклорното надиграване „С хоро на лавандула“. На площад „20-ти юли“ бяха разположени арт ателиета по народни и латино танци, балет, китара, занаяти.


Фирми представиха на специални щандове произвеждани от тях козметични лавандулови продукти.

Фестивалът на етерично-маслените култури, организиран от Община Карлово ще завърши с концерт-спектакъл „Прегръдки“ с участието на Петя Буюклиева, маестро Васил Делиев – аранжимент и пиано, струнен квартет „Дестини“ и Тони Георгиев – китара.