В навечерието на 185 години от рождението на Васил Левски, в Историческия музей Карлово бяха открити изложбите „Светини от Април 1876“ и „Аз един Бачо Киро съм…“. Те са посветени на български революционери от бунтовната 1876-та година, продължители на делото на Апостола.
Директорът на музея Мария Деянова посочи, че „Светини от Април 1876“ е реализирана по инициатива и в партньорство на музеите в Пазарджик, Карлово, Калофер, Панагюрище, Копривщица, Клисура, Батак, Перущица, Брацигово, Стрелча и Белово. Оформлението е дело на екип от пазарджишката Художествена галерия „Станислав Доспевски“.
Повече от 80 цветни фотографии, събрани в 15 информационни табла, разказват историята на оцелелите светини чрез илюстрации на автентичните предмети и художествените творби на Димитър Гюдженов, Златю Бояджиев и други. Те представят времето на българската национална революция през пролетта на 1876 година.
„Аз един Бачо Киро съм…“ е изготвена от Исторически музей - Бяла черква и представя живота и дейността на Бачо Киро Петров като учител, просветител, книжовник, читалищен деец, пътешественик, поет и революционер.
Заместник-кметът на Карлово Антон Минев откри експозициите и пожела ползотворното сътрудничество между музеите.
Изложбите ще останят в музея до 31-ви август.