Уникална традиция: В Сушица изкъпаха булките и Ивановците Карловският квартал Сушица е единственото място в България, където на Ивановден се провежда ритуала "Къпанак на булките". Традицията повелява на този ден да бъдат изкъпани за здраве и берекет всички булки, които са сключили граждански брак през изминалата година.Традицията е от незапомнени времена. Подготовката за ритуала започва веднага след като младите булки сключат брак. Първо им ушиват характерната за Сушица носия, с която ги къпят на Ивановден:
Гинка Тодорова - секретар на местното читалище и майка на една от булките: "С черна рокля, дали е с пайети или не, бяла риза със черни..със сини нашивки, която е също ръчно бродирана, на глава си е с бяла кърпа, с чопрази, престилка, с елече, червени терлици".
На самия ден оркестър извежда булките от домовете им, а невестите гощават музикантите с пита и ги черпят с домашно червено вино:
Стоянка Симеонова - булка от Сушица: "Развълнувана съм и, тъй като нямах търпение вече да мине и този ден. По-скоро имам желанието да ме изкъпят, за да бъда здрава цялата година и това е един обичай, който искам да спазя".
Под звуците на тъпаните и гайдите, предвождани от музикантите, булката заедно със своя съпруг и кумовете се отправят към площада. Там се намира чешмата, на която се извършва самото къпане. Посрещат ги събралите се жители и гости на квартала. Първо в ледените води, само по терлици, влиза булката. Обръща се на изток, прекръства се, измива си очите и пръска с вода през двете рамене. Накрая кумът й полива в гърба три менчета с вода. Ритуалът завършва с кръшно право хоро, но преди това булката пръска с вода присъстващите. Обичаят повелява на този ден младите жени да не се засичат на чешмата. Затова следващата булка пристига, след като си тръгне предишната:
Пепа Давидова - булка от Сушица: "В 4.30 съм станала сериозно, дълги приготовления докато облека всичките неща, чорапи вълнени, терлици, сукмани отдолу има, след това престилки. Нека всички сключат граждански брак, да не се двоумят, да не се притесняват от студа, въобще не е студено, емоцията е неповторима".
Вярва се още, че като изпълнят обреда, булките ще родят в най-скоро време здраво бебе:
Пепа Давидова: "Колко деца искаш да имаш? Двечки. Момиче, момче? Момче и момиче.
За местните хора това е един от най-почитаните празници:
Георги Андонов - жител на Сушица: "И този къпанак се прави именно с тази цел, да се прочистят булките, хората, Ивановците, гостите, всички хора, за да бъдат живи и здрави и да продължат рода български. Не случайно според мен Христо Ботев в стихотворението си "Хайдути" е казал: "Какви е деца раждала, ражда и сега българска майка юнашка".
В годините, когато в Сушица не е имало сватби, мъже са се преобличали като младоженки, за да се спази обичая. Традицията на този ден повелява след всички булки в коритото на чешмата да бъдат изкъпани всички Ивановци:
Иван Караджов: "Пожелавам им да бъдат здрави, да бъдат все така здрави през цялата година, много щастие, много късмет и всичко да е най......през новата година".
На чешмата в Сушица тази година бяха изкъпани 5 булки и над 20 Ивановци.