Три болници в областта остават да приемат пациенти с коронавирус

Към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19, жители на пловдивска област, е 93. От тях в общините: Пловдив – 46, Карлово – 2, Кричим – 2, Хисар – 2, Родопи – 32, Стамболийски – 5, Калояново – 1, Перущица – 2, Раковски - 1. Това съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Оздравелите пациенти са вече 55, а на домашно лечение са 31.

От 18.05 до 25.05 (включетелно) са били направени 1386 проби, от които 1 положителна в община Раковски. Става въпрос за мъж на 57 години, който е хоспитализиран.

От всички потвърдени случаи до момента 16 са инфектираните медицински лица, от които 12 са излекувани.

Към момента хоспитализирани са само 12 лица, както следва:

В УМБАЛ “Свети Георги“ – 9

В УМБАЛ „Каспела“ – 2

В УМБАЛ „Пълмед“ – 1 /на интензивно лечение/

По думите на областния управител от началото на извънредното положение основната тежест за лечението на COVID-19 бе поета от Инфекциозна клиника на УМБАЛ“ Свети Георги“ в Пловдив, където преминалите болни до момента са 34. В УМБАЛ “ Пълмед“ са били хоспитализирани 20 пациенти, в УМБАЛ “Каспела“- 10, в МБАЛ „ Света Каридад“- двама и в МБАЛ „ Киро Попов“ в Карлово – един пациент.

След като анализира ситуацията и заболеваемостта в страната и областта, Медицинският щаб реши в Пловдив да продължат да приемат и лекуват пациенти с коронавирус само УМБАЛ“ Свети Георги“ и УМБАЛ „Каспела“, както и общинската болница „Д-р Киро Попов“ в Карлово, където има инфекциозно отделение.