Треска за злато удря язовир Домлян Голямата златна треска на това лято започва в събота край язовир Домлян. Над 300 търсачи на благородни метали и метеорити се включват в националния събор на своята асоциация. Голяма част от тях ще участват в състезнията за промиване на самородно злато и търсене с металотърсач.
Един от тях може би ще грабне къс от 1 грам 23-каратово злато, ако успее да го открие в територията, посочена от организаторите.
Първото състезание, в което ще участват мъже, жени и деца е за промиване на пясък, в който има златинки. Участниците ще се борят кой ще успее да ги отдели със сито от пясъка за най-кратко време.
Изборът на района около язовир Домлян не е случаен. Освен че е в центъра на България, реките, които пълнят най-големия водоем в Пловдивска област открай време имат славата на най-златоносните у нас.
Това е второто горямо събиране на златотърсачите в Подбалкана през това лято. Само преди месец, част от общността им се събра в местността Паниците край Тунджа. Там най-запалените промиваха пясък и отсяваха златинки и оловни частици.
Председателят на на Националната асоциация на търсачите на злато и метеорити Кирил Стаматов дори е предложил на кмета на Калофер Румен Стоянов съборът на Паниците край Тунджа да влезе в културния календар на града.
Стряма, Свеженските реки, потоците край Мраченик и Александрово, както и други реки в Средна гора се смятат за най-златоносните в България, коментира Кирил Стаматов. Инфомация за това носят и паметниците на древните траки.
Реките обаче постоянно изместват своите корита. Дори само за едно десетилетие се променят и най-златоносните локации по тях.
Затова асоциацията започна свой проект за създаване на нова карта на златоносните места в България.
„Търсенето на злато не е бизнес, то е хоби, и е разрешено от закона, има си и свои правила”, припомни Кирил Стаматов. /Марица.бг