Служители на Планинската спасителна служба са провели акция по транспортиране на 61-годишен мъж с травма в глезена, пострадал в района на Пътеката – между местност Паниците и връх Ботев в Стара планина. Това съобщиха за Karlovopress.com от Планинска спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст. Инцидентът е станал в събота. В спасителната акция са участвали 6 планински служители от отрядите на Калофер и Карлово, които са оказали помощ на пострадалия.

Междувременно поради нестабилните метеорологични условия в страната през последните дни, Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК съветва всички любители на планината да избягват да предприемат преходи, особено във високите части.

ПСС препоръчва туристите да следят прогнозата за времето и да се съобразяват с нея при излизане в планината, да са добре екипирани, да спазват предварително уточнения маршрут и да носят в себе си заредени мобилни телефони.

Поведение при движение в гръмотевична буря.

Избягвайте движение по била и ръбове, особено ако те са остри; пресичането на големи открити пространства също увеличава риска.

Не преминавайте през върхове или изолирани височини, дръжте се на разстояние от изолирани дървета, големи метални предмети, далекопроводи, реки и водни басейни.

Ако се намирате на било – напуснете го по най-бързия начин, като не пренебрегвате сигурността на придвижване.

Движете се на дистанция един от друг (няколко метра), а не в пакет.