Социални асистенти вече трети месец не са получили трудовите си възнаграждения по европейската програма "НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ" и въпреки сключен договор с общината. От министерството на труда и социалната политика казаха, че ведомството не носи отговорност за забавеното изплащане на наетите лица, тъй като проблемът е в общината. От октомври месец миналата година Нина Керемедчиева, която е социален асистент и майка на тежко болната си дъщеря няма средства, за да може да я гледа. За последно общината й е изплатила 160 лева преди Нова година:
Нина Керемедчиева : "Тя само храната и памперсите на седмица, казвам, са й в порядъка на 50-60 лева. Отделно лекарства, отделно консумативите, които й трябват......."
След като не получила никакви средства повече от два месеца, Христина Гачева, която също е социален асистент и майка на две дъщери със заболяване детска церебрална парализа решила да се обърне към общината, защото има сключен договор с нея:
Христина Гачева " Оттам ми казаха, пари не знаем кога ще има, няма и да има, след два дни отново звъннах и ми отговориха пари няма, оправяйте се..."
След отговора от общината хората потърсили и ресорното министерство - на труда и социалната политика. От там категорично им отговорили, че проблемът е в общината:
Христина Гачева - "Общината е длъжна да изплати дължимото...... "
Кметът на Карлово Емил Кабаиванов каза за БНТ, че не са имали заложени средства в бюджета на общината, за да бъдат изплатени навреме заплатите на асистентите. От министерството на труда и социалната политика посочиха, че община Карлово е внесла искане за плащане на 12 декември 2016-та. Законовият срок за превод на парите е 90 дни от постъпване на искането, но въпреки това ще се опитат да направят превод в по-кратък период, за да може хората да си получат заплатите.