Изваждането на части от ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация и ги обявяването им за продажба е пряко посегателство срещу завода и цели съсипването му. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков пред журналисти в Пловдив, съобщи в.Марица. Петков е подчертал, че партията продължава битка за военно-промишления комплекс с правителството на ГЕРБ и за съжаление домомента не среща никаква подкрепа. От АБВ припомниха, че в миналия парламент именно депутатите от АБВ са вкарали ВМЗ в забранителния списък. По-миналата седмица обаче Народното събрание е извадило имот от 1 000 дка в Старосел от активите на дружеството и ги е обявило за продажба.
„Това е пряко посегателство върху ВМЗ и то не срещна никакъв отпор. Нито един депутат от Пловдив и областта не реагира. Това означава, че всички са съучастници в съсипването на завода – ГЕРБ и БСП на първо място. Това е толкова безотговорно поведение. Сопотчани и пловдивчани трябва да си дадат ясно сметка, че в парламента няма никаква загриженост за ВПК като цяло и на първо място за ВМЗ-Сопот“, заяви бившият вътрешен министър пише в.Марица.
От АБВ заподозряха, че предприятието се подготвя за приватизация и кабинетът дискретно търси купувач. Владимир Маринов постави въпроса дали е имало опит за скрита приватизация на спортната база на ВМЗ в Сопот с участието на правителствен чиновник.