Розопроизводителите в района на Карлово очакват по-високи добиви Розоберът в района на Карлово започна много по-рано тази година заради
атмосферните условия. Дългогодишни розопроизводители споделят, че това е
прецедент и прогнозират, че за разлика от предходните години розоберът ще
продължи по-дълго. Очакват се и по-високи добиви.Собственици на розови масиви казаха, че заради дъждове розоберът може да продължи повече от месец, а това от своя страна ще доведе и до по-добра реколта:
Христо Недков, собственик на 14 дка в Сопот:
"Ако всичко върви наред както досега и времето е с нас може и да минем
четиридесет дена розобер. Все още не сме влезнали в пика, не сме започнали пълно плододаване за кампанията. С колко процента за вас очаквате да бъде тази година реколтата по-добра? - едно 30-40 %".
През последните години себестойността на килограм розов цвят се е повишила заради поскъпването на препаратите и селскостопанската техника. Заради това производителите искат изкупната цена тази година да не пада под 3.50 лева:
Христо Недков: "Миналата година по това време тука в нашия район бе 2,20, няма какво да говорим за над 3,50 това е просто перфектно".
По-малките производители казаха, че съществува проблем с недостига на
розоберачи в района:
Георги Андонов, розопроизводител от Сушица: "Може би някои колеги, които имат много големи масиви да срещнат трудност, но всичко зависи и как си се отнасял към берачите".
Розоберачите казаха, че са доволни от цената, която им плащат на кг розов
цвят и от бонусите, които получават всеки ден:
Валентина Балабанова, розоберач от Карлово: "Стартирахме на около шейсет стотинки почнахме на килограм, тази година сме на осемдесет. Вчера ядохме сладолед, преди това закуски, кафе всяка сутрин пием".
През последните две години розовите масиви в Подбалкана се увеличиха
двойно. Розопроизводители казаха, че китайски инвеститори проявяват
интерес за купуване на розоварни в района, а италианци вече са собственици на земи и сами ще отглеждат рози.