Розопроизводителите в България са притеснени за предстоящата кампания по прибиране на розовия цвят, защото липсват конкретни мерки, които да гарантират безопасността на работниците. Голяма част от производителите вече обработват розовите си насаждения.

Между Гергьовден и средата на юни се очаква в розобера да се включат около 40 000 души. По голямата част от тези хора ще бъдат наети за кампанията без да има информация как живеят и дали спазват правила за социална дистанция и хигиена:

Станимир Богданов - розопроизводител от Карлово:
"Ние не можем да носим отговорност пред хора, които даже образование нямат и да се опитаме за седмица - две да ги научим на хигиенни условия".

Според председателя на Професионалната асоциация на розопроизводителите в момента се търси рационален начин, в условията на извънредно положение, да се проведе безопасна кампания. Стопаните искат да бъдат разписани специални инструкции и за транспортирането на работниците до полето:

Христо Николов - председател на Професионална асоциация на розопроизводители в България:
„ Но кой ще контролира дали те изпълняват тези инструкции в автомобилите, това не е нито в правото на земеделците, нито при дестилериите и всъщност там се крие риска за здравето на хората.“

Тази година розопроизводителите не очакват големи печалби от кампанията, а се надяват поне да покрият вложените разходи за насажденията. Нямат големи надежди и за държавна помощ:

Станимир Богданов: "Поне да сме на нула да нямаме загуби".
Мариан Русев - розопроизводител : "Снимайте, защото може би розите ще станат история..."
Христо Николов : "Разходите, които всеки един розопроизводител е направил не са малки и не съм убеден, че държавата ще успее да ги компенсира с каквато и да е форма на подкрепа".

От асоциацията очакват конкретни мерки за розобера от Земеделското министерство и Националния оперативен щаб.