Рейсовете до някои населени места стават на половина Две от местните превозвачески фирми вече отказаха да возят пътници по няколко автобусни линии по маршрути Карлово -Калофер-Карлово, вътрешноградска №1, Карлово-Сопот-Карлово и по линията Карлово - София-Карлово. Причината е рязко намаляване на броя на пътниците в обществения транспорт, каза за KarlovoPress.com зам.-кметът на община Карлово Антон Минев. Той посочи, че друга причина е въвеждането на специализиран превоз в най-големите предприятия в региона като ВМЗ и СКФ Берингс България, както и ученическите превози. Минев посочи, че в началото на следващата седмица предстои да бъде проведена работна среща при областния управител на Пловдив област, за да се търси решение на проблема, тъй като той засяга още 190 малки и средни общини в България.
Преди дни кметът на Карлово Емил Кабаиванов, заместникът му Антон Минев заедно с още няколко кметове на общини са провели среща с министъра на транспорта Росен Желязков и са поставили остро този проблем. Местната управа в Карлово е категорична, че е необходим нов начин на субсидиране на автобусните превози, защото досега държавата заделя от държавния бюджет около 110 милиона лева годишно, от които едва 10 % отиват до малките общини. Останалите средства се насочват към големите градове като София, Пловдив и Варна. Минев каза, че възможността общината сама да субсидира автобусните превози би натоварила гражданите с нови налози. По време на срещата с министъра на транспорта кметовете се са договорили да стартира процесът за създаването на тази нова методика за субсидиране. Експерти вече работят по въпроса как да се разпределят парите, така че до малките населени места във вътрешността на страната да има автобуси.
В момента по линиите, които са отказали местните превозвачи вози пловдивска фирма.Тя е поела разписанията до провеждането на конкурс. До някои от населените места автобусните линии вече са намалени наполовина.