Проф. Румен Стоянов е носител на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров” за тази година. Отличието му бе връчено на церемония в Карлово.

Проф. Стоянов е автор на 32 книги и на повече от 200 тематични публикации за чистотата на българския език, един от основателите на Съюза на преводачите у нас, преподавател в СУ „Климент Охридски“ и в университети в Куба, Португалия, Мексико, Аржентина, Испания и Бразилия. Другите номинирани бяха поетесата Татяна Йотова – автор на 14 книги, и Веселин Веселинов – учител, поет, магистър по клинична и консултативна психология.

„В години на изпитания за българската нация едно от упованията е да помним кои сме; езика, който говорим и нашия национален идеал. На 1 ноември отдаваме почитта си както към нашите духовни предци, така и към съвременните будители – учители; хора, свързани с културата и изкуството; към всички, които допринасят да ни има нас като нация и като народ. На днешния ден на будителите скромни нека да благодарим от все сърце!“ С тези думи церемонията откри заместник-кметът Антон Минев. Той връчи наградата – почетен плакет и парична сума, осигурени от Община Карлово, на проф. Стоянов. „Поздравявам Община Карлово за прекрасната идея да учреди тази награда, защото, какъвто ни е езикът, такова ни е и мисленето; и ако нашият език е чист, това означава, че и ние като българи сме чисти. Да бъдем отговорни и да пазим езика си! Благодаря на Община Карлово! Пожелавам нейната инициатива да прерасне в национално движение „Език наш насущний“.“, каза ученият.

На церемонията бе предоставена и наградата на миналогодишния носител, доктора по философия Стоян Георгиев - автор на шест книги, сред които „Енциклопедистът Богоров“.

В празничната програма участваха трио „Тенорите“. Димитър Николов - седмокласник от СУ „Христо Проданов“ рецитира Вазовото стихотворение „Българският език“.

Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров” е учредена от Община Карлово, Съюза на българските писатели и карловското Дружество на българските писатели. Присъжда се всяка година за цялостен принос или отделни творби в направленията литературни произведения, литературна критика, публицистика и научни изследвания.