От днес ЧСИ започва  да разпродава имотите на "Спортен комплекс Баня" АД Проектът на фирмата на Христо Ковачки "Баня голф енд спа резорт", заради който община Карлово апортира един от най-апетитните си имоти в Баня в дружеството "Спортен комплекс Баня" АД няма да се реализира. Причината е, че 12 години след направената сделка, имотът от близо 90 декара в курортния град Баня е пуснат за продажба на публичен търг от частен съдебен изпълнител Константин Павлов. В публикуваната обява в регистъра на публичните продажби е посочено, че се продават спорни зали, стадион, басейн с минерална вода, хотел, оранжерии за цветя като първоначална цена е близо 2,8 милиона. До тази ситуация се стигна, заради дългове от над 1,5 милиона лева - неплатени данъци от "Спортен комплекс" АД към Община Карлово.

Припомняме, че през 2007-ма година фирмата на Ковачки обеща да извърши 60-милионна инвестиция за модернизация на базата, като изгради спа и голф курортно селище за период от 3 до 5 години. След това бе учреден "Спортен комплекс Баня" - публично-частно партньорство за инвестиции и развитие на спортната база в Баня. Новото дружество е с капитал от 37,15 млн. лв., като блокиращата квота от 34% е на община Карлово, която участва само с апортиране на имоти за 7,6 милиона. Останалите 14,8 милиона са вкарани от дружеството на Ковачки "Баня голф енд спа резорт".

Имотът обаче остана затворен 12 години. В него не само, че не бе инвестирано, но и не бяха плащани данъци на имота, които за всичките тези години набъбнаха на близо 1,5 милиона.

Община Карлово от своя страна няма право да се разпорежда с никой от апортираните имоти - целият огромен комплекс, както и множество земи в съседното село Соколица. На практика това е почти цялата общинска собственост на Баня.

Междувременно договорът между община Карлово и частното дружество "Баня голф енд спа резорт" беше атакуван пред съда по жалба на недопуснатата фирма „Роуз Вали Инвестмънтс", която пък се свързва с брата на бившия финансов министър Милен Велчев - Георги. През 2009 година Пловдивският административен съд развали договора, но малко по-късно Върховният административен съд отмени решението с мотивите, че местната власт сама определя как да се разпорежда със собствеността си и актът за апортиране на имоти в смесеното дружество не подлежи на съдебен контрол.

През 2014 започна дело по несъстоятелност на акционерното дружество, година по-късно пък служители на ДАНС започнаха да проверяват сделката по подозрения за злоупотреба с доверие. Резултати обаче нямаше, а имотът продължи да се саморазрушава.

Миналата година жители на Баня заплашиха да излязат на протест, ако не бъде осъществена инвестицията или развален договорът между общината и частното дружество, но и там енергията стихна.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов даде на НАП дружеството заради натрупаните грандиозни суми данъци и сметките и имотите бяха запорирани. Днес е изкаран и изпълнителен лист, заради който имотът отива за продажба, въпреки обещанията на местната власт, че Община Карлово и Баня няма да загубят имотното си богатство.

"Ние загубихме тези имоти още през 2007 година, така че сега община Карлово нищо не губи. Дружеството не е плащало и един лев местни данъци и такси, за които е задължено по закон. До днешна дата са около 1,5 милиона, така че да - задействахме процедура да си набавим тези пари. Частният съдебен изпълнител е решил да продаде спортния комплекс, това не е наше решение. Надявам се, ако се намери потенциален участник в търга, той да има възможност да инвестира 20-30 милиона, че дори 50 мил., за да се развие комплекса и Баня да се превърне в един активен курорт“, посочи Кабаиванов. Кметът допълни, че по-голямата част от получените след продан на имота средства, ще отидат в бюджета на Баня и ще се използват за благоустрояване. Покриването на натрупаните неизплатени вноски за такса смет пък ще бъдат вкарани по сметката на община Карлово и ще отидат към съответния ресор за поддържане на чистотата.

Търгът за спортния комплекс започва днес, а евентуален нов собственик може да бъде обявен на 27 август, когато ще бъдат отворени постъпилите наддавателни предложения.