Върховният административен съд публикува решение, с което и третата инстанция е категорична, че ген. Шивиков е невинен по делото за присвояване на военно имущество. Прокуратурата го обвиняваше, че е присвоил военно имущество за 10 225 лева през лятото на 2010-та, като национален командир на 18-ти контингент на България в Афганистан. В края на делото обаче дори и прокурор Мария Михайлова от Върховната касационна прокуратура не е поддържала пред ВКС протеста срещу оправдателната присъда на Военно-апелативния съд.
Обвинението срещу генерала беше свързано с одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи и други, които били предоставени на всеки контингент и трябвало да бъдат раздадени като безвъзмездна помощ за местното население.
В края на мисията част от това имущество е останало нераздадено и е върнато в България, като именно заради него Шивиков е обвинен в присвояване. По делото обаче е установено, че за тези нераздадени детски дрехи и одеяла, у военнослужещите възникнала идея да ги пренесат в България и да ги дарят на деца от домове за сираци, които участвали в изпращането на контингента в Афганистан. Идеята била докладвана на Шивиков, той се съгласил, но наредил това да бъде обсъдено в ротата и всички приели идеята без възражения.
На 24 август 2010 г. на летището в Пловдив пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 зимни комплекта – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка на ИСАФ, 104 зимни якета, 135 спортни екипи с надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни легла.
Военна полиция обаче установила нарушения и последвала проверка от Министерството на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“.
Шивиков беше обвинен, че е извършил и документно престъпление, като в описа на товара записал, че това е доставка по линия на „Гражданско-военното сътрудничество“.
Според ВКС, правилно военните съдилища са стигнали до извода, че въпросното имущество не е било връчено на командира в кръга на службата му и не се води имущество на българската армия, към което той да има отношение като длъжностно лице, а е било предназначено за раздаване на местното население. По делото не е доказано и твърдението на прокуратурата, че имуществото е на НАТО.
По повод на това дело Шивиков коментира миналата година, че е развил диабет и е била прекратена военната му кариера. През юли м.г. той беше оправдан на първа инстанция по още едно дело, заведено срещу него. То е за длъжностни престъпления, с които според обвинението е причинил имуществени вреди на Сухопътните войски за близо 44 000 лева. Става дума за предоставено от него полево оборудване на общините в Карлово, Клисура, Калофер и на местното ловно дружество. Според обвинението Шивиков е предоставял палатки, тави, черпаци и друга посуда, за която не бил искан наем. Военнослужещи пък били изпращани да помагат в приготвяне на храна за тържества, като генералът ги компенсирал само с почивни дни. Едно от обвиненията беше свързано с това, че Шивиков изпратил войници да ремонтират апартамента му. След това от защитата му обясниха, че генералът е кум на единия от военните, които са помагали и това е станало в неработно време.