Утре предстои среща при земеделския министър
Розопроизводителите в Подбалкана и Пазарджишко се вдигнаха на протест и блокираха пътища, заради ниската изкупна цена. Земеделският министър се срещна с протестиращите от община Карлово и обясни, че заради свръхпроизводството на розовото масло влияе на цената. Държавата ще осигури финансов ресурс, за да субсидира земеделците, които произвеждат розов цвят. Днес с жива верига розопроизводители затвориха пътя Карлово - Пловдив край Баня, след като вчера блокираха пътя София - Бургас. В знак на протест производителите отказаха да продават и поискаха цена не по - ниска от 2.50 лв за килограм не само за кампания 2018-та, но и за в бъдеще
Николета Николова - организатор на протеста : "За да знаят младите хора, а и всички розопроизводители да работят ли нещо подобно или да си насочват силите към други неща. Дългогодишни розопроизводители вчера в отчаянието си просто минаха розите и ги унищожиха."
От вчера преработвателите отказват да изкупуват цвета, а цената от 2.5 в началото на кампанията е спаднала драстично до 1.60 за кг, което обрича на големи загуби хората, които отглеждат маслодайна роза:
-"Нулева година просто, не може да изкараме нищо, всичко капе тука, това не може да го възстановиш три дни."
"Големите производители на рози 200-300 дка те са в същия картел с розоварните работят".
Министърът на земеделието покани кметове и розопроизводители от Карлово утре на среща с всички преработватели, за да обсъдят възможностите за изкупуване на розовия цвят, тъй като имало малки производители, които нямат сключени договори с фирмите изкупвачи.
Румен Порожанов - министър на земеделието: "Минимална изкупна цена не може да има розовия цвят има своята себестойност, нормално е всеки производител да получи цена, която да има норма на рентабилност, норма на печалба. Помощ "де минимис" поемам да бъде платена на розопроизводителите. Вече в контекста на произведената продукция ще се постарая ставката да бъде максимално висока."
За повече от час розопроизводители от община Брацигово блокираха и пътя Пещера - Пловдив. Движението се отклоняваше по обходни маршрути, в Карловско се образуваха километрични опашки. Розопроизводителите се заканиха, че ще продължат с протестите, ако исканията им не бъдат чути и утре не се постигне договореност с преработвателите.