Няма опасност горите в България да бъдат унищожени от вредителя борова процесионка Няма опасност горите в България да бъдат унищожени от вредителя борова процесионка.
В района на Сопот вече има снижаване на темпа на развитие на този вредител.
Това заключение направиха експерти по горите, които днес извършиха в района на Сопот оглед на местата засегнати от вредителя и показаха как се се преборили с него в определени участъци. Според специалистите проблемът в България с боровата процесионка съществува от 20 години. Причината според тях е, че страната ни се оказва най-северната граница на ареала на разпространение на този вредител. Борбата с него се води съобразно биологията му:
Пенчо Дерменджиев - директор на лесозащитна станция Пловдив: "За да могат специалистите да оценят времето и момента за работа с този вредител".
Преди да се пристъпи към третирането на засегнатите участъци с препарати, специалистите първо извършват прогноза на база на отложените от гъсеницата яйца:
Пенчо Дерменджиев - директор на лесозащитна станция Пловдив: "Те са обработени, за да може да се проверят колко от яйчицата са живи, от които се прогнозира и се очаква да излязат гъсенички и съответно какво ще бъде нападението".
В зависимост от степента на нападението се прилагат два метода - механичен или пръскане със специални препарати, безвредни за хората, на засегнатите места чрез летателна техника. Най-засегнатите райони от боровата процесионка са областите Пловдив и Кърджали. Експертите обаче са категорични, че горите не са застрашени от унищожаване:
Пенчо Дерменджиев - директор на лесозащитна станция Пловдив: "Не са застрашени боровите гори от унищожаване и от изчезване. Колегите водят борба. Имайте предвид, че всяко едно същество в този свят е в един кръговрат, в един баланс и не бива и не е редно да се цели унищожаването на което и да е същество, където и да е в хранителната верига или в кръговрата на природата".
Заради високата степен на нападение от боровата процесионка, горското стопанство в Карлово използва метода на авиоборбата, който е по-скъп. Миналата година са били обработени 1500 дка:
Мико Павлов - директор на горското стопанство в Карлово: "Сме използвали 6480 лв като в това число е и препарата който сме ползвали. Процесионката е също като бракониерите в гората - влезе, отсече едно дърво, убий едно животно, но не убива всички животни и не изсича всички дървета".
Благодарение на ефиктивната борба, експертите вече отчитат снижаване на темпа на развитие на боровата процесионка с 1% на територията на област Пловдив.