Въведените от полунощ нови противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването все още не са ясни на голяма част от населението. В опит да бъдем максимално полезни на всички възрастови групи ще разясним забранените и разрешените неща.
ЗАБРАНЕНО Е:

1. Да напускате населеното място, в което живеете без неотложна необходимост. За неотложна необходимост се смятат случаите, в които пътуването е свързано със служебни ангажименти, лечение, доставка на лекарства и завръщане на постоянен или настоящ адрес.
За пътуване във връза със служебни ангажименти, гражданинът трябва да разполага със служебна бележка от работодателя си с подпис и печат.
При завръщане на постоянен или настоящ адрес, целта на пътуването се удостоверява с документ за самоличност.

2. Да се посещават паркове и детски площадки.

3. Достъпът до магазини за хранителни стоки, аптеки и дрогерии на хора на възраст ПОД 60 години от 8.30 до 10.30. Това е времето, в което на възрастните хора се дава възможност да заредят с необходимите продукти и лекарства.
Големите супермаркети имат ограничения за броя клиенти,, които могат да бъдат едновременно в магазина, а кварталните магазинчета допускат до 2 души едновременно в обекта. Останалите клиенти трябва да изчакат реда си отвън, на разстояние най- малко 1,5 метра един от друг.

4. Събирането на повече от двама възрастни на обществени места.

5. Събирането на млади хора в паркове, квартални градинки, беседки, пред магазини, които продават цигари и алкохол.

РАЗРЕШЕНО Е:

1. Пътуване извън населеното място, в което живеете, по работа, здравословни причини или оказване помощ на възрастен или болен близък.

2. Прибирането в населеното място, в което живеете, ако в момента на въвеждането на мерките сте били извън него.

3. Гражданите на възраст ПОД 60 години могат да пазаруват в магазини за хранителни стоки, аптеки и дрогерии преди 8.30 и след 10.30.

4. Гражданите под 60 години могат да пазаруват по всяко време без ограничение.

5. Гражданите могат да излизат от домовете си за работа, пазаруване и други неотложни задачи, но при посещение на обществени места трябва да спазват задължителна дистанция.

6. Собствениците на кучета могат да разхождат домашните си любимци в парковете, спазвайки дистанция от 1.5 метра, без да се събират на групи.

7. Неотложни ветеринарни прегледи, които се извършват в предварително уговорен с кабинета/клиниката час и при създаден ред, недопускащ струпване на хора.
Глобата за нарушение на мерките, гласувана в Закона за извънредното положение е 5 хиляди лева.

В същото време: 13 КПП-та блокират Пловдив! Проверяват и пътниците в автобусите

13 КПП-та вече са разположени на всички входове и изходи на Пловдив. Униформените проверяват всички автомобили. Целта е да се ограничи пътуването само при необходимост. Условията, при които хората могат да минават през пунктовете са три – заради професионален ангажимент, при здравословна причина и при адресна регистрация. И в трите случая полициаите. ще проверяват съответните документи.
„Във връзка с ограничаване на вирусната инфекция от тази нощ има допълнителни мерки. Необходими са две неща – разбиране от страна на всички граждани и от друга страна интензивен контрол от наша страна. Към момента хората не се съпротивляват на тези мерки и срещаме разбиране. Затова сме ние да правим компромиси и там където е необходимо ще допуснем хората да доставят храна или лекарства на своите близки. Всеки един случай е конкретен и ще подхождаме с разбиране, но не трябва да има и злоупотреби“, коментира старши комисар Йордан Рогачев.

Източник: Trafficnews.bg