Община Карлово присъди Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ за 2020 година на Кольо Георгиев – писател, журналист и драматург. Автор е на множество пиеси, сборници с разкази, документални и публицистични творби в самостоятелни книги и националните медии. Паралелно с богатата творческа дейност, той е директор и художествен ръководител на театър „София“, редактор в Българска кинематография, директор на агенция „София прес“.

Кольо Георгиев е носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен и на много други отличия от обществени и държавни институции. Предложен е за носител на наградата за чистота на българския език „Д-р Ивана Богоров“ от Съюза на българките писатели.

Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ е учредена през 2017 година от Община Карлово, Съюза на българските писатели и Дружеството на българските писатели – Карлово. С наградата се удостояват български и чужди автори за произведения на български език, с ярък принос в националната литература, написани с обич към книжовния език, завещан ни от карловеца д-р Иван Богоров. Присъжда се ежегодно в навечерието на Деня на народните будители, за цялостен принос или за отделни творби в направленията: литературни произведения; литературна критика; публицистика; научни изследвания,

За носители на Националната награда „Д-р Иван Богоров“ през тази година бяха номинирани: Мартен Калеев, Стоян Георгиев и Кольо Георгиев. Комисия от изтъкнати писатели, научни работници и общественици с председател Светослав Цветков - писател и първи носител на наградата „Д-р Иван Богоров“ през 2018 година, присъди Националната награда за чистота на българския език за 2020 година на Кольо Георгиев.

Наградата е кристален плакет с образа на д-р Иван Богоров и парична сума, осигурени от Община Карлово.

Поради въведените противоепидемични мерки в страната, официална церемония по връчване на наградата тази година няма да се проведе. Отличието ще бъде връчено лично на Кольо Георгиев от представител на Община Карлово в подходящо време и обстановка.