Медицински сестри и лекари от МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово излязоха на протест в подкрепа на дисциплинарно уволнената лидерка на протестите на медицинските сестри Мая Илиева. Здравните работници казаха, че ще искат оставката на здравния министър Кирил Ананиев и на вицепрезидента и ръководител на КНСБ д-р Иван Кокалов.
Според здравните работници медицинската сестра Мая Илиева е била уволнена от болницата, в която работи защото се оказва неудобна. Медицинските сестри в Карлово посочиха, че това е начин да бъде стъпкано и унижено цялото сестринско съсловие в България, което в продължение на месеци се бори за правата си.
Здравните специалисти все още не са получили обещаното увеличение от премиера Бойко Борисов и правителството за 950 лв стартова заплата. Поради тази причина управителят на карловската болница не е подписал нов колективен трудов договор.
Гергина Николова - кооординатор на Асоциацията на медицинска сестри в Карлово:
"С нейното отстраняване точно скалъпено и тя беше преследвана много дълго време се цели да се отреже главата на змея, да се унищожи новото сестринско движение, това което има искания за по-добро здравеопазване, за достойно заплащане, за достоен труд, за уважението на професията и от лекарите и от пациентите".
Даниела Икимова - медицинска сестра в МБАЛ "Д-р Киро Попов" Карлово:
"Това е човек, който дръзна да ни обедини, да изрази своето мнение, да ни накара да се събудим и да ни накара да се борим за правата си. Нито едно от исканията не бяха изпълнени, от исканията за повишаване на заплатата, за подобряване условията на труд, заплатите си стоят абсолютно същите. Не искаме търговия със здравето и не искаме заплатите ни да зависят от здравето на хората и на децата, защото аз работя в детско отделение".
Медицинските сестри изпратиха докладна записка до кмета на община Карлово Емил Кабаиванов, председателя на Общинския съвет Теодор Шойлеков и всички групи общински съветници, в която ги уведомяват, че в карловската болницата към момента няма индикации за сключване на нов колективен трудов договор и, че не са спазени исканията им за участие на синдикатите в участие за изработване на вътрешни правила и критерии за организация на работната заплата, регламентиране на възнагражденията за нощен труд, придобита квалификация, не са спазени и размерите за платен годишен отпуск и др.