Националният протест на медицинските специалисти за София ще се проведе на 1-ви март от 12.00 часа през здравното министерство, а за всички останали градове от страната - пред общините, това се посочва в декларация до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и Омбудсмана Мая Манолова. В протеста ще се включат и медицинските специалисти то МБАЛ "Д-Р Киро Попов" в Карлово. Основните искания на протестиращите са:
1 .Без търговски дружества в здравеопазването.
2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.
3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила
(в зависимост от натовареността).
4. Връщане на медицинските стандарти.
5. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.
6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.
7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
8. Промяна в категорията труд.
В декларацията си медицинските специалисти посочват, че това са най-основните им искания, за да запазят професиите на специалистите по здравни грижи и да останат и да работят в България и още цитирам:
"Защото ни омръзна да бъдем недооценени!
Защото искаме нормални заплати и добри условия на труд!
Защото ние сме тези, които се грижат за здравето на хората!
Защото не искаме повече да носим системата на гръб!
СТИГА!
Вие имате ли волята да сложите ред в системата?"
Медицинските специалисти дават на управляващите срок до 1-ви април да бъдат чути техните искания. Ако това не се случи те са категорични, че пак ще протестират.