Малките кметства вече може да се поздравят с финансова независимост и гарантирани бюджети

Мнозинството обаче отхвърли едно друго обещание, поето лично от премиера Бойко Борисов пред т.нар. малки кметове - населени места с над 100 постоянни жители отново да могат да избират местния си управник, вместо той да се назначава. И това предизвика напрежение между ГЕРБ и коалиционния партньор ВМРО, вносител на изменението. Причината - депутатите от голямата управляваща партия гласуваха с "въздържал се" и така предложението за намаляването на броя на жителите не мина.

В резултат, "войводите" разпространиха позиция, в която се казва:
"През септември тази година "малките кметове" заплашиха с протести. Те обявиха две искания: Първото - някаква финансова независимост и гарантиран бюджет на населените места, които си нямат общински съвет, гражданите на много от тях не избират и кмета си пряко заради ограничение по закон и им се назначава кметски наместник, а финансите зависят от "голямата община", към която населените места принадлежат. Т.е. от благоволението на общинския кмет и администрация. И второто искане - населени места с над 100 постоянни жители отново да могат да избират местния си управник. Сега по закон само кметствата с над 350 обитатели имат право да избират кмет на кметство.

"Малките кметове" са около 3000. А без право да избират местния си управник са около 270 000 граждани.

В проекта на Министерския съвет обаче отсъстваше предложение относно броя на жителите на населените места. Междувременно през октомври от ВМРО внесоха сами поправка, според която своите управници да могат да избират и 100 жители вместо 350.

Първоначалната идея, лансирана публично от "войводите", бе не за 100, а за 200 жители. Но тя претърпя корекция след обявените от "малките кметове" искания месец по-рано.

Бяха приети текстовете, касаещи финансовата независимост, но не и тези за броя жители.

В резултат общинските съвети, при приемането на бюджета на общината, вече ще са задължени да одобрят и конкретни разходи за кметствата, като кметът на общината трябва своевременно да предоставя тези средства през годината. Освен това кметовете на кметства ще могат да участват и в комисиите, които разглеждат офертите по обществените поръчки за населеното им място, в комисиите по въвеждането на строежите в експлоатация, както и да участват при съставянето на актове за нарушения при строителството, каза председателят на Националното сдружение на кметовете Румен Стоянов.

Също така, 30 на сто от арендите, наемите и други при ползването на горите, в т.ч. за дървесина и при разпореждането с общински имоти и др., ще отиват за изпълнение на дейности в малките населени места.