На 1 декември карловският фотограф Мария Сюпюрдекова отбеляза своята 70-годишнина. По този повод тя получи кристална роза и поздравителен адрес от кмета д-р Емил Кабаиванов и цялото ръководство на Община Карлово. „Поздравявам Ви за творческия ентусиазъм и волята да работите чрез обектива, който никога не лъже. Запазете своя усет към красивото и умението да представяте Вашата работа по подходящ начин пред обществото. Бъдете здрава, следвайте своите цели и се радвайте на обичта на близки и приятели!“, се казва в поздравителния адрес. Мария Сюпюрдекова получи специални поздрави и от НМ „Васил Левски“, Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“, Исторически музей – Карлово, нейни близки и приятели.

Мария Сюпюрдекова е родена на 01.12.1950 г. в Карлово. Преминала професионално обучение в техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ София (днес Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография). С дипломната си работа на тема „Стари български занаяти“ показва пристрастието си към историята и културните традиции в своя роден край. Тази линия в творчеството си Мария продължава и с първата си самостоятелна изложба през 1975 година, на тема „Карловката“, която гостува и в други градове на страната. Оттогава до днес със своите над 20 самостоятелни изложби и с цялостната си дейност тя доказва обичта и преклонението си пред миналото и отговорността си към настоящето и бъдещето на своя град и общината.

Благодарение на упоритата й издирвателска работа във фоайето на Община Калово днес могат да се видят снимките на кметовете на града от 1878 година до днес. Нейно дело са и портрети на всички носители на Наградата на Карлово през годините.

Името на Мария Сюпюрдекова е включено в книгата „180 причини да се гордеем, че сме карловци“, издадена от ученици на СУ „Христо Проданов“ по повод 180 години от рождението на Васил Левски.

Честит празник на Мария Сюпюрдекова!