Първоначалната регистрация на автомобилите ще може да се прави и в частни сервизи (специализирани пунктове за технически преглед), не само в КАТ.


Това предвижда проектът за Закон за пътните превозни средства, по който вече има консенсус между Пътна полиция и "Автомобилна администрация".

Липсата на разбирателство досега между двете ведомства стана причина другите два проектозакона - за движение по пътищата и за водачите, да бъдат публикувани за обществено обсъждане, а този за пътните превозни средства да бъде забавен.

В частни сервизи освен първоначалния преглед за регистрация ще се подават и документите, а служителите им ще ги внасят в КАТ. Така шофьорите няма да са принудени да пътуват до най-близкото подразделение на Пътна полиция, ако в града им няма такова, за да регистрират автомобил.

Талонът и регистрационните номера ще се издават от КАТ, а частните сервизи ще имат право да дават временните номера, ако собственикът поиска.

От закона е отпаднало намерението контролът на пътя на камиони, автобуси и таксита да се поеме изцяло от пътните полицаи. Така се изчиствал и вторият спорен момент, тъй като от КАТ не бяха съгласни с тези допълнителни ангажименти, пише "24 часа".

С този проектозакон се изпълнява и настояване на ЕК техническите прегледи да не се правят от две институции, както е досега при нас - първоначалният в КАТ, а последващите в частни пунктове.

По проекта за новия закон се доуточнявали последни детайли и се очаква скоро и той да бъде пуснат за обществено обсъждане.


Източник: Trafficnews.bg