Тяхното искане ще бъде обсъдено днес в Пловдив на заседание на УС на Българския лекарски съюз
Директорката на Районната здравно-осигурителна каса д-р Магдалена Петрова да си подаде оставката, защото няма място в системата. Около това искане се обединиха кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, секретарят на Пловдивската колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Кръстев и управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово д-р Христо Пелев. Тяхното искане ще бъде обсъдено днес на заседание на УС на Българския лекарски съюз, което ще се проведе в Пловдив. В четвъртък д-р Христо Пелев ще запознае с проблема и предложението за оставка на д-р Петрова УС на Сдружението на общинските болници в страната. Управителят на карловската болница посочи за KarlovoPress.com, че до момента районната каса не е платила нито лев за услугите по 11 клинични пътеки, а натрупаната сума вече е 112 000 лева. По нареждане на Магдалена Петрова служител от ведомството, което тя ръководи, се е обадил по телефона на служител в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово, за да информира болничното заведение да не фактурира дейности за АГ отделението за август, тъй като няма да бъдат изплатени. "Разпореждането е безпрецедентно и необосновано", заяви управителят на болницата д-р Христо Пелев. То няма мотиви и наистина води болницата към фалит, категоричен е той. Има ново указание за дейностите в МБАЛ „Д-р Киро Попов“, подписано на 14 август в София, според което ние работим, което д-р Петрова нарушава, припомни д-р Пелев. След подадените от мен сигнали до председателя на БЛС, до кмета на община Карлово, до директора на РЗОК, на 14 август проведох среща с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, с управителя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Пенкова, със зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева в София. В срещата участва кметът на Карлово д-р Кабаиванов. На тази среща ми бе дадено Указание от 14 август, подписано от НЗОК и БЛС, че МБАЛ „Д-р Киро Попов“ има право да изпълнява всичките клинични пътеки в акушеро-гинекологичното отделение. Нека се има предвид, че болницата спечели и дело 2418/06.08.2018 в Пловдивския административен съд, с което се спира действието на заповедта на д-р Магдалена Петрова. И въпреки това тя разпорежда РЗОК да не заплати за извършената медицинска дейност за месец август. Поради това аз написах писмо до БЛС, до Сдружението на общинските болници и до Районната колегия на БЛС - Пловдив, като поисках да се потърси отговорност и ако трябва, да се освободи от длъжност д-р Магдалена Петрова, тъй като няма обществен и личен интерес, който да стои над здравето на хората, категоричен е управителят на карловската болница.
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов призова управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев да се намеси по най-бързия начин. А д-р Магдалена Петрова да бъде освободена като директор на РЗОК - Пловдив. Тя саботира работата на Касата, категоричен е той. Веднъж вече поисках тя да бъде сменена, продължавам да настоявам за нейната оставка. Такива хора, които не могат да носят отговорност за системата, за която отговарят, а си позволяват да я саботират, нямат място в нея. На такива длъжности трябва да бъдат назначавани хора, за които здравето на хората е най-важно, заяви Кабаиванов. Днес той ще присъства на заседанието на УС на БЛС, за да изложи своята позиция.
От Здравната каса в Пловдив коментираха, че ще изчакат решението на съда по този случай. Делото е насрочено за 2 октомври тази година. След като магистратите се произнесат, тогава от РЗОК Пловдив ще вземе решение как да процедират с АГ-то на карловската болница.
Припомняме, че преди около месец срещу действията на директорката на РЗОК -Пловдив имаше бунт. Заради нейна заповед за спиране на клиничните пътеки в АГ отделението стотици жители на Подбалкана от Калофер до Клисура излязоха на протест. Причината за нейните разпореждания тогава бе, че в отделението няма достатъчен брой анестезиолози. Работеше един на пълен щат и трима по на половин работен ден. Това изискване бе променено след споразумение на НЗОК и Българският лекарски съюз, подписано на 14 август, но междувременно в Карлово започна работа още един анестезиолог на пълен щат.