Официалната делегация в Твърдица бе водена от кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Заедно с него бяха председателя на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров и началника на отдел „Канцелария“ Слави Джалъзов, съобщиха от пресцентъра на Общината.

По време на посещението кметовете на двата града д-р Емил Кабаиванов и Георгий Попов са подписали Меморандум за сътрудничество в областта на културата, образованието, туризма и спорта.

Българската делегация е била посрещната тържествено от младежи, облечени в български носии, след което тя е посетила храм „Св. Петка Българска“. Там кметът е дарил икона на Светицата.

Тържествената церемония по подписване на Меморандума за сътрудничество се е състояла в Мраморната зала на Двореца на културата в Твърдица, в присъствието на българския посланик в Република Молдова Н.Пр. Евгени Стойчев, българския консул в гр. Тараклия – Ангел Маринков и протойерей Владимир Паскалев – председател на Църковното настоятелство.

Подписването на Меморандума е било предхождано от тържествено заседание на Градския съвет на Твърдица, председателствано от Анна Емец.

След официалната част българската делегация е присъствала на концерт с участието на танцьори от музикален колеж „Щефан Няга“ - филиал Твърдица, женски етнографски хор на Твърдица и танцов колектив „Твърдишки извор“ при местния Дворец на културата.

По време на посещението си в молдовския град, карловската делегация е посетила Етнографския музей към Двореца на културата. Там тя се е запознала с пътя, изминат от българските преселници от Твърдица Сливенско, както и със самобитни експонати, свързани с бита и културата на бесарабските българи.

Кметът на Карлово е подарил на директора на музея българска историческа литература, която да остане за поколенията, за да познават своите корени.

Д-р Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров са отдали почит и са поднесли цветя пред паметника на Васил Левски, който българските преселници са издигнали в молдовския град.