„Всяка година на 18 и 19 февруари ние си спомняме с тъга за загубения най-велик син на България, най-велик син на Карлово. Но в нашите очи има и пламъче, защото гибелта на Левски е начало и продължение на неговото революционно дело. Защото Апостола ни оставя мечти и копнежи каква да бъде неговата България! И до днес ние се опитваме да работим за неговите идеали за свята и чиста Република, да съградим от България храм на истинната и правата свобода. Днес Апостола е толкова ценен за нас, че ние не можем да си представим съвременна и бъдеща България без него! Прекланяме глави пред Васил Левски! Нека бъде вечна, свята и чиста паметта за Апостола! Да живее България!“ С тези думи кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов се обърна към всички, които присъстваха на възпоменателната церемония вчера на площад „Васил Левски“.
Официално слово произнесе председателят на 47-то Народно събрание Никола Минчев. Преди това той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
“В днешния ден, озарени от личността на Левски, трябва да се вгледаме в самите себе си и да си отговорим дали изпълняваме поне малка част от неговите завети, правим ли всички ние заедно и всеки от нас поотделно необходимото за общото благо… „Времето е в нас и ние сме във времето“ не са просто думи, това е голямото изискване да отговаряме на нуждите на времето и да служим на народа си.“, каза председателят на парламента.
С падане на колене всички присъстващи почетоха паметта на най-великия българин. Възпоменателната церемония завърши със заря в небето над Карлово.
19-ти февруари започна с Архиерейска света литургия в храм „Успение на Света Богородица“. Панихида за Дякон Игнатий отслужи Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений в съслужение със свещениците от Карловската духовна околия.
Хора от цялата страна дойдоха на възпоменателния митинг-поклонение на площад „Васил Левски“. Пред паметника на Апостола на свободата бяха положени Гирлянд на славата, венци и цветя. Дара Христова от СУ "Васил Левски" прочете своето есе "Уроците, които помним", което бе отличено в традиционния литературен конкурс на училището.
Възпоменателното отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола завърши с шествие до родната къща на Левски, където бяха положени цветя пред бюст-паметника на майката Гина Кунчева. Директорът на музея Дора Чаушева връчи наградата на местния комитет „Васил Левски“. С отличието бе удостоен Дамян Христов от 12-ти клас на СУ "Васил Левски.