Събитията, посветени на 184 години от рождението на Васил Левски и Празника на град Карлово, са под патронажа на Президента на Република България Румен Радев. Партньор на Община Карлово ще бъде социалната организация "Соник старт".
Мотото на кампанията е „Старт на Лъвските мечти“. Събитията в нея целят да подкрепят активното социално включване и възможностите за привличане на повече хора към каузата за толерантност, възможност за създаване на позитивно взаимодействие и общуване, преодоляване на стереотипите, стигмите и предразсъдъците, както и възраждане на родолюбието и обичта към Левски и безсмъртните му дела.
Във всяка една изява ще се поставя акцент на възможността за срещи на различни възрасти и индивидуалности, независимо от пол, раса, етнос и други различия, както и да се покажат различни гледни точки и разбирания за свободата на Апостола.
За да популяризират Карлово и възраждането на лъвския дух у българина, СОНИК СТАРТ са подготвили богата празнична програма, която включва национални конкурси, забавни и занимателни мероприятия, игри, състезания и концерти.
Още в началото на юни бяха обявени двата национални конкурса, организирани с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Първият е за есе на тема „Свободата през погледа на Левски“, а втория за „Най-нестандартен портрет на Левски“.
В надпреварата ще се включат участници от цялата страна, които могат да изпращат своите есета и рисунки до 10.07.2021г. на имейл: [email protected] Всички получени писма ще бъдат разгледани и оценени от комисия, която ще определи най-нестандартните и оригинални предложения. Те ще бъдат включени в трети том на „Приказна книга“, която социалната организация специално ще издаде и разпространи в редица регионални библиотеки, централни, регионални и местни администрации в цялата страна.
Кулминацията от събития е предвидена за 17 юли, когато ще бъде връчена Наградата на Карлово. През целият ден ще има празненства в централната градска част, за да може в мероприятията да се включи цялата местна общност, както и гостите на града. По време на дневните инициативи ще бъдат позиционирани шатри в централната градска част при фонтаните, срещу входа на НЧ „Васил Левски“. Ще бъде оформена алея от шатри, в които ще се случва магията на добрините и сбъдването на мечтите. Първата шатра ще е за изработване на магнити с ликът на Левски и гербът на Карлово и писане с перо върху стара хартия. В това занимание може да се включат всички граждани и гости на града, които сами ще сътворят своя творба и ще я запазят за спомен от този незабравим празничен ден.
Втората шатра ще е за рисуване на графити от художници и талантливи ученици, в която ще се рисуват и лицата на желаещите деца с професионални бои, от специалисти. Ще бъдат отличени най-добрите графити, а всички участници ще получат награди и подаръци.
Третата шатра, която ще привлича посетители, ще е за изтъкаване на българското знаме на стан. В нея ще има освен голям вертикален стан, и много малки станове, на които всеки желаещ може да изтъче българското знаме или друг мотив на своя стан, който ще му остане като подарък и за спомен от празника на гр. Карлово.
Четвъртата шатра ще предлага рисуване върху тениски с текстилни бои и тематични рисунки за оцветяване за по-малките участници.
Последната, пета шатра ще предлага информационни материали, брошури, рекламни флаери и различни подаръци, които ще получат гостите на празника и участниците в състезанията и организираните дейности. На тази шатра всеки гражданин може да получи информация за града, Васил Левски и за цялата празнична програма. Не са забравени и местните групи и ансамбли, както и всички граждани, които обичат да танцуват на празнична музика. За тях е предвидена „Алея на танците“, която ще се оформи в непосредствена близост до шатрите и сцената за вечерните събития.
В алеята „Старт на Лъвските мечти“ всеки, който желае ще може да осъществи своя максимален Лъвски скок, който ще бъде измерен и записан от компетентни служители. В надпреварата няма да има ограничение за броя на участниците, пола и възрастта. Те ще бъдат разпределени в различни категории. Предвижда се националното състезание успоредно да се проведе и в няколко български града.
За да награди победителите в надпреварата по Лъвски скок е поканен Президентът на Република България Румен Радев, който ще се срещне с младите лъвове в Къщата Музей на Левски. На 18 юли Радев се очаква да посети и местния център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания.
През целия празничен ден младежките рок-групи от Карлово и региона ще подгряват празника на града. Вечерта ще се състои церемонията по връчването на Наградата на Карлово. На голямата сцена ще се проведе концерт на рок-група „Кикимора“ и Симфоничен оркестър под диригенството на един от най младите и талантливи български диригенти - Димитър Косев. Спектакълът на група КИКИМОРА ”Children In time” е реверанс към две от най-успешните и вече легендарни рок групи на 70-те, 80-те и 90-те години - Дийп Пърпъл и Рейнбоу. В продължение на два часа група и симфоничен оркестър ще предложат симбиозна интерпретация на повечето от най-обичаните песни на двете групи, които са свързани чрез Ричи Блекмор и неговото творчество. Рок групата и оркестър под диригентството на Димитър Косев ще изпълнят песни като Highway Star, Burn, Mistreated, Can’t Let You Go, I Surrender, Death Alley Driver, Ariel, The Hall Of The Mountain King, Stargazer, Temple Of The King, Child In Time, Soldier Of Fortune и мн. други.
Тържествената ще завършат с празнична заря.