С издигане на националния флаг под звуците на българския химн започна тържественото честване. Празнична програма с много песни и танци представиха децата, девойките и младежите от СУ „Васил Левски”, СУ „Христо Проданов”, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, ОУ ”Райно Попович” и ФФ „Розова долина” Карлово с ръководител Мирослав Василев.
Приветствие по повод деня на духовността произнесе директорът на СУ „Васил Левски” Карлово Мариана Манчева. Тя посочи, че 24-ти май е Великден на духа и Възкресението българско.
" Днес всички ние усещаме себе си като неделима част от българската цивилизация. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност!”, посочи Мариана Манчева.
В Баня общинският кмет Емил Кабаиванов поздрави хората и творческите състави от НЧ „Св.Св. Кирил и Методий” по повод празника и посочи, че непреходността на словото и делото, завещано ни от светците на славянската писменост, култура и духовност.
Заместник-кметът на Карлово Антон Минев поздрави учителите, учениците и жителите на Розино с деня на устрема и напредъка. Той пожела да отстояват изконните български ценности. По традиция в селото се проведе манифестация. Децата преминаха по главната улица, носейки портретите на светите братя Кирил и Методий. След това кметът на Розино Ангел Шаламанов награди над 20 деца за отличен успех.