С военен церемониал в Карлово бяха отбелязани 144 години от освобождението на града. Пред паметната плоча на Пулевата къща, в която ген. Павел Карцов е отсядал със своя щаб, слово произнесе директорът на Исторически музей Мария Деянова. Тя припомни историческите събития в първите дни на януари 1878-ма година като посочи, че Ловчанско-Севлиевският отряд под командването на генерал-лейтенант Карцов, при неимоверно трудни условия - зимни бури, студове и ожесточени боеве, е преминал Троянския проход и е освободил Карлово и Стремската долина.
Пред паметния знак бяха поднесени цветя от кмета на Общината д-р Емил Кабаиванов, народния представител Веска Ненчева, председателя на Общинския съвет Доньо Тодоров, общински съветници и командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, представители на институции и граждани.
Шествието премина по ул. „Ген. Карцов” до паметника на освободителя на Карлово. Историкът Георги Събчев направи подробна ретроспекция на събитията преди и по време на Руско-турската освободителна война.
В навечерието на историческата за Карлово дата, поздравителен адрес до кмета на Общината д-р Кабаиванов изпрати бригаден генерал Деян Дешков.
„Нека споменът за волята, смелостта и стремежа към независимост на героите, извоювали нашата свобода, никога да не потъва в забвение, защото всичко, съградено с кръвта на нашите предшественици, е основата за нашето „сега“ и за бъдещото „утре“, в което трябва с душа и сърце да отстояваме националните си ценности!“, се казва в поздравителния текст.