В Карлово днес е кулминацията на тържествата посветени на празника на розата. Стотици гости и туристи дойдоха в подбалканския град, за да се порадват на божествената красота и аромата на маслодайна роза. Много от розопроизводителите обаче са оплакаха, че не достигат розоберачите тази година, а розоберът се очаква да продължи и през следващия месец. Местните хора казаха, че тази година има сериозен недостиг на работна ръка, която да бере розовия цвят. Проблемът засяга предимно големите розопроизводители в района. Заради валежите розоберът започна по-рано и се очаква да продължи по-дълго:
Гана Минкова: "Няма желаещи да берат рози. Просто не им се работи тази работа. Сега беше много трудоемко, защото често валеше дъжд".
Заради тези проблеми, посланието на тазгодишната царица на розата към собствениците на розови масиви, беше освен за по-добра реколта и за повече работна ръка до края на сезона, която да обере безценния розов цвят:
Марина Свиленова - Царица на розата 2016: "Трябва да има нещо като предаване през поколенията, по-възрастните да учат по-младите на този занаят и наистина това е проблем, дано нещата да се подобрят".
По традиция празникът започна в розовите градини до Карлово с възпроизвеждане на древния ритуал "Розобер". Повече от 40 години, жени и деца облечени в характерни за населените места в региона носии, пеят песни за плодородие:
Недялка Цветкова - с. Васил Левски:" Лесно ли е да се берат рози? - не е толкова лесно да се берат рози, особено когато вали. Това е все пак символа на България, не само на Карлово и всяка година участваме в розобера..."
Тържествата продължиха през целия ден с песни, танци и шествие по улиците на града. Царицата на розата бе въведена на площада. Кметът на общината й връчи златна роза от 1975 година. Символът е запазен знак за карловския фестивал на розата. Официални гости на празника бяха народни представители, посланици, представители на различни институции и предишни носителки на титлата царица на розата.