За 11-та поредна година дефилираха българско сиво говедо, каракачански кон, дългокосместа калоферска коза, средностаропланинска овца и каракачанско куче. Кольо Чипев отглежда сиво искърско говедо вече 35 години. Стадото му наброява 150 животни и въпреки трудностите в отрасъла и през ум не му е минавало да се откаже. Според него обаче все повече се задълбочава проблемът с пазара на животните.
Кольо Чипев - животновъд от Калофер - "Нямаме основна сигурна цена, изкупчик, който да идва да купува животните да сме сигурни че като гледам тази година 40 телета имам ще ги продам някъде, аз просто се принуждава и ги продавам на безценица. Поне реалната цена на едно теле говорим да е някъде 3 лева. А сега колко е? - сега я дават два лева, 2.20, 2.30 най-много.
Животновъдството е основна прехрана и за семейството на Михаил Чушков, който отглежда 500 средностаропланински овце. Той призна, че заедно с други стопани от региона имат сериозни опасения за финансовото си оцеляване.
Михаил Чушков - "Както се говори че ще спират субсидиите ще изчезне породата+ агнетата не можем като ги продадем не можем да им купим фураж и люцерна с тези пари с които подаваме агнетата. Една част остава от агнетата друга не можем да им купим фуража."
Породите застрашени от изчезване се отличават от другите с това, че издържат на студ и лесно се отглеждат в стръмно скалисти терени.