Как ще действат училищата при случай на COVID-19 - решават до края на седмицата В края на седмицата се очаква да излезе решение за това как да се действа в училищата при констатиране на случаи на COVID-19 в класовете през новата учебна година. Това заяви за БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в Сливен.

Едно от предложенията е, че ако в един клас има заболял ученик, то да не се затваря цялото училище, а само този клас да бъде карантиниран за 14 дни и да премине на дистанционно обучение. Той посочи, че моделът вече е отработен в детските градини и работи.

Д-р Кунчев каза още, че ако бъде открит ученик с COVID-19, то класовете на неговите братя и сестри също ще бъдат карантинирани.

“Идеите на министерството да отпадне кабинетният принцип, за да не обикалят в различни стаи, идеите за пречистване въздуха по-различни способи и начини, идеите да не се ползва междучасие в едно и също време, а различните класове да излизат в различно време, за да не се срещат, също ще ги имаме предвид“.

Според д-р Кунчев новооткритата руска ваксина срещу коронавируса на този етап няма да може да се ползва в Европа:

“С почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност тя не би могла да се ползва в Европа“.

Д-р Кунчев каза още, че посещението му в Сливен днес е свързано с подкрепата му към медиците в областта, които работят на първа линия в борбата с COVID-19.