Министерството на културата оповести резултатите от извършената проверка на първата текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев в Карлово. От културното ведомството в прессъобщение до медиите са посочили, че предстои издаване на принудителна административна мярка по отношение на сегашния собственик „ПИРИНПЛАСТ” АД. Прилагането на мярката не изключва възможността за съставяне на акт за установяване на административно нарушение на собственика за системно неподдържане на груповата недвижимата културна ценност.
Проверката е извършена във връзка с писмо на кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и на основание чл. 192, ал. 1, т. 1 от Закона за културното наследство на груповата недвижима културна ценност.
От министерството на културата са посочили още, че съгласно процедурата по чл.72-73 от Закона за културното наследство ще бъде приложена и по отношение на „Вила на Евлоги Георгиев”, съставна част от груповата недвижима културна ценност „Първа текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев”, собственост на Община Карлово, която също е в аварийно състояние.