Община Карлово за пореден ден отправи призив към всички фирми в страната, които имат възможност да предоставят техника за разчистване на наносите в пострадалите села Богдан, Каравелово и Слатина. Общината ще им възложи работа по цени утвърдени от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

В Богдан например има още около 2,5-3 метра наноси в дълбочина. Поне още месец ще продължи там работата по създаване на ново речно корито.

Най-голямата трудност, която среща Общинския кризисен щаб е, че има домове в Богдан и Каравелово, в които не може да се почиства, тъй като собствениците ги няма.

"Кметовете ги издирват, но ние не може да влезем в тях без съгласие. Имаме организация с военнослужещите в следващия месец да влязат, заедно с доброволци и да разчистват, но първо трябва хората да дадат съгласие", заяви Кабаиванов.
На предстоящата извънредна сесия, на 20-ти септември, предстои да бъдат отчетени всички дарителски кампании, които стартира Общината.

"Ще направим пълен отчет на всички дарения, както парични, така и на храна, завивки и др. Призовавам нашите съграждани да продължат да даряват, има пълна отчетност и всеки един дарител ще знае къде и за какво помага. Пострадаха над 400 семейства. Продължавайте, те имат нужда от вашата помощ", апелира Кабаиванов.

За щетите по инфраструктурата Общината ще търси средства от Междуведомствената комисия.

"Очаквам средствата да постъпят поетапно. Дали ще бъдат обезвъзмездени хората, чиито домове са срутени или пред срутване зависи от решението на държавата. Междуведомствената комисия трябва да намери принципа как и по какъв начин ще бъдат подпомогнати пострадалите хора", заяви Кабаиванов.