До дни става ясно кога ще отворят детските градини и най-важното - за колко деца ще има място в тях. Оказва се, че в столицата сценарият за по-малко деца в група на практика е невъзможен.


Здравните власти вече съобщиха, че ако яслите и градините отворят врати, децата в група трябва да бъдат двойно по-малко от обикновено - не повече от 10-12. А родители попълват онлайн анкети с отговор на въпроса: "Ще пуснат ли децата си, когато отворят градините?". Ако се окаже, че желаещите са повече от предвидените места, е възможно посещенията да са на смени - през седмица. В София децата, посещаващи ясли и градини са над 44 хиляди. В телевизионно интервю зам.-кметът на София - Тодор Чобанов, заяви, че "единственият реалистичен сценарий за столицата е нормално отваряне с пълен състав на групите."


С дезинфектанти, маски и шлемове. Така учителките в столичната ясла "Вълшебство" се готвят да посрещнат децата. По списък те са 100. А повече от половината родители вече са заявили, че ще ги пуснат, щом тя отвори.


За здравния контрол се разчита основно на съвестта на родителите. Децата няма да минават през медицински изследвания, за да не се образуват опашки пред кабинетите и лабораториите. Всяка сутрин на входа ще бъдат връщани децата с видими симптоми на заболяване.


Бързи тестове в столична ясла са установили, че нито един служител не е позитивен за COVID-19. В случай на положителна проба обаче заведението ще бъде затварено. Както в повечето градини в страната и тук персоналът е в рисковата група.


Изискването за дистанция между децата няма как да се спази, категорични са учителите. Затова през деня ще се разчита на повече игри на открито, а за следобедния сън децата ще бъдат слагани през едно легло.