Днес се навършват 37 години от подвига на Христо Проданов На 20 април 1984-та година година алпинистът Христо Проданов изкачва Еверест. Общата дължина на маршрута по Западния гребен, от базовия лагер до върха, е 944 метра. Маршрутът е наречен „Жестокият път“.
Карловецът е първият човек в света, който изкачва Еверест /8848 метра/ по западния гребен, без да използва кислороден апарат. Той е и първият, стигнал Първенеца на света през месец април, когато условията са изключително тежки.
В онзи паметен за България ден, в 18:15 часа екипът в базовия лагер чува гласа на Проданов по радиостанцията: „Аз съм на върха, на върха съм – Христо!“. Той остава там 33 минути. В 18:48 ч. съобщава, че започва слизане. В 21:10 ч. Христо предава: „Стъмни се вече, става много опасно, не искам да рискувам и ще търся място да нощувам.“
Последното обаждане от алпиниста е в 19:45 ч. на 21 април 1984 година. Звучи много зле, трудно се разбират думите му. Ясно е, че е в тежко състояние след прекараната на открито нощ, без кислород, при температура минус 42 градуса, на приблизителна височина 8600-8700 метра.
Карловецът остава „…завинаги горе, при своя връх, слят с мечтата си“, както по-късно споделя алпинистът и негов приятел Людмил Янков.
"Днес повече от всякога сме длъжни да помним подвига на Христо Проданов, да се учим от волята, устрема и силата на неговия дух, да устояваме принципите и позициите си!
Поклон пред алпиниста, останал завинаги на Върха", призова кметът на Карлово Емил Кабаиванов.