Днес се навършват 203 години от рождението на Евлоги Георгиев Днес се навършват 203 години от рождението на Евлоги Георгиев. По този повод кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и служители от общинската администрация поднесоха цветя в знак на почит пред родната къща на най-големите български дарители – братята Евлоги и Христо Георгиеви.
„…Дарителството им наистина е мащабно и зряло, с рядко изразен национален характер.“, каза в своята кратка ретроспекция за живота и делото на карловските братя директорът на Исторически музей Карлово – Мария Деянова.
Братята Евлоги и Христо Георгиеви са родени в Карлово в началото на ХІХ век. По-големият брат Евлоги е роден през 1819 г., а по-малкият брат Христо през 1824 г. Установени в Румъния, те участват в търговската фирма на сродниците си (на вуйчовците си) Никола и Христо Пулиеви, увеличават многократно нейните капитали, създават собствена банкерска къща и се превръщат в едни от най-забележимите български предприемачи и дарители не само на ХІХ век, но и на всички времена.