Въпреки извънредната епидемична обстановка, десетки хора дойдоха пред паметника на Апостола в родния му град, за да се поклонят пред неговия героичен подвиг.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посочи, че Васил Левски е един човек от бъдното, осъзнал, че времето е в нас и ние сме във времето.

"Почитаме го като богоравен. Не от мисии се нуждаем днес, а от водачи готови от себе си да се отрекат. Така както учим децата си на признателност, така трябва да учим и себе си на смирение", каза Караянчева.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов посочи в каква среда се ражда, възпитава и израства Апостола.

"Историците след Освобождението и до ден днешен изледват Левски. Съвременната българска историческа наука изследва Левски в цялата му пълнота. Човекът, който каза, че първо трябва да сме готови за свободата, за да ни помогнат и другите. Левски е идеолог, учител, офицер, но и политически лидер, защото за 2 години успява да създаде стотици революционни комитети. Това не може да го направи човек, ако не е образован и държавник", подчерта общинският кмет и допълни, че 147 след неговата смърт не преставаме да си задаваме въпросите това ли е чистата и святата република, която искаше Левски.

"Защото всички народи независимо от етнос и религиозност трябва да припознаят законите. Задаваме си въпроса дали нашите деца и внуци ще разбират същността на Вазов и Ботев. Тези отговори трябва да търсим ежедневно. Ние трябва да го правим с обич към родината. Времената са бурни, политическият градус е висок. Една част от нашите сънародници искат промяна на Конституцията. Нека каквото и да правим да мислим за България", призова Кабаиванов.

Пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя.
Тържествата посветени на 183 години от рождението на Левски завършиха с митинг-заря.