Денят на независимостта бе отбелязан в карловското село Климент В карловското село Климент бяха отбелязани 112 години от обявяване независимостта на България.
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народните представители Данка Зидарова-Люртова и Веска Ненчева, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров и представители на местната власт бяха гости на честването.

За 14-та поредна година то започна с приемане на почетен строй от 61-ва Стрямска бригада.

Панихида за героите, дали живота си за свободата на България, отслужи негово всеблагоговенство отец Рафаил.

Деветгодишният Борис Нанков изпълни Вазовите стихотворения „Новото гробище над Сливница“ и „В бъдещето“ в деня, когато се навършват 99 години от кончината на Патриарха на българската литература.

13-годишната Симона рецитира „Покойници, навеки спете“.

„Няма по-добър учител за един народ от историята и паметта за неговите предци. 73-ма мъже и една девойка са храбреците на Климент, съзидателите на историята на селото“, припомни в официалното си слово кметът на Климент Мано Манов.

Като многозначителен за България и Европа определи д-р Кабаиванов, актът на обявяване на независимостта.

„22 септември 1908 година не е случайност, замислена в кратък исторически момент, а стъпало, знаменателен акт в нашата история. И днес ни трябват ясна историческа цел и обединение. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“, каза кметът на общината.

Венци, гирлянди и цветя в знак на признателност бяха положени пред паметника на загиналите.
В празничната програма участваха Фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина“, Музикална школа „Карловойс“ и местният Фолклорен ансамбъл „Средногорци“.