Ансамбъл „Розова долина“ представи Община Карлово в чешката столица Прага Във връзка с отбелязване на 15-годишнината от приемането на България в Европейския съюз, ансамбъл „Розова долина“ взе участие в културната програма на чешката столица Прага.
Събитието бе реализирано благодарение на Българския културен институт в Прага в партньорство с Българското посолство и с финансовата подкрепа на Община Карлово, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Пред многохилядна публика на емблематичния Староместки площад танцьорите изнесоха самостоятелен концерт, който включваше елементи от пролетния празничен календар и най-характерните моменти от фолклорната празничност в Тракия и Средногорието – пролетни игри на Лазаровден, Великден и Гергьовден, розобер в Карловскo.
Музикален акцент в спектакъла внесоха етно-фолклорните композиции на един от най-продуктивните млади изпълнители - кавалджията Георги Добрев. Той е солист на оркестъра при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и представител на българската култура в световното изложение EXPO в Дубай.
По време на престоя си в Прага, карловските танцьори се срещнаха с представители на българската общност и с дипломати. Те имаха възможност да общуват с карловци, които живеят в чешката столица.
След успешното представяне в Чехия, в знак на благодарност за дългогодишното сътрудничество с Българския културен институт, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, ръководителят на ансамбъла Мирослав Василев и музикантът Георги Добрев получиха емблематичния албум „Българските чехи". Албумът е бил издаден по повод 100 години от установяването на българо-чешките дипломатически отношения. То представя някои от най-известните чехи, записани със златни букви в българската история.